Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinka v čištění pro soukromé bazény a odpadní vody

Technologie Aqatector - filtrace pomocí mikroflotace, tj. s využitím bublin plynu se zkouší pro soukromé bazény, ale i pro potravinářství a na jatkách ke snižování obsahu mastných nečistot a olejů v odpadních vodách a v papírenském průmyslu.

Roland Damann z německé inženýrské společnosti Enviplan zkusil do kapaliny v tlakové nádobě injektovat plyn a byl překvapen jak se mikroskopické bublinky s průměrem 30 až 50 mikronů přidružují k rozptýleným částečkám nečistot a vynášejí je k povrchu kapaliny.

Nejdříve poznatek využil pro odkalení šumivých vín a minerálek. Zvýšil obsah plynu v kapalině a bublinky působily jako velmi účinný filtr bez odporu a ucpávání. Vynášely rozptýlené částice jemného zákalu k povrchu kapaliny, kde se snadno odstranily.
Nyní zkouší tuto technologii nazvanou Aqatector při čištění vody v soukromých bazénech.

V Maďarsku se nápadu ujala společnost Multiprojekt, která se zabývá čistěním průmyslových odpadních vod. Ředitel společnosti dr. Lajos Petö se dohodl s Enviplanem na spolupráci a jeho společnost ověřuje využití mikroflotace pro rozšíření metod k čistění odpadních vod. Předpokládá, že by technologii bylo možno přizpůsobit k využití v potravinářství a na jatkách ke snižování obsahu mastných nečistot a olejů v odpadních vodách. Nadějná je také aplikace při odstraňování zákalu odpadních vod v papírenském průmyslu.

 
 
Reklama