Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zemní plyn zlevní o 5,5 procenta

Energetický regulační úřad "potrestal" RWE Transgas za příliš vysoké zisky.

PRAHA - Domácnosti od října zaplatí za zemní plyn průměrně o 5,5 procenta méně než dosud. Oznámil to včera Energetický regulační úřad.

Nejvíce by cena měla klesnout ve východních Čechách (o 5,8 procenta), nejméně na jihu Čech (o 5,1 procenta). Maximální ceny nákupu plynu přestane úřad určovat k poslednímu březnu příštího roku, odkdy si i domácnosti budou moci teoreticky vybrat svého dodavatele.

Předseda regulačního úřadu Josef Fiřt vysvětlil, že důvodem snížení ceny jsou přílišné výnosy RWE Transgas z prvního a druhého čtvrtletí letošního roku. "Tato společnost nakupovala zemní plyn do České republiky levněji než úřad předpokládal při stanovení cen," uvedl. "Pokud bychom do ceny promítli jen zvýšení, které souvisí se zvyšováním cen ropy a lehkého topného oleje, tak by cena rostla," dodal.

"My to naprosto respektujeme, konečné rozhodnutí o stanovení ceny je na straně regulátora," reagoval mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský. Podle jeho slov dokázala firma nakupovat levněji, než úřad předpokládal, o což se RWE Transgas snaží dlouhodobě. RWE Transgas je nyní v silné defenzivě, protože antimonopolní úřad mu nedávno udělil za zneužívání dominantního postavení na trhu pokutu 370 milionů korun. RWE ovládá 80 procent tuzemského trhu s plynem. Proti historicky nejvyšší pokutě, kterou kdy ÚOHS uložil, se firma odvolala. Šéf RWE Transgas Ulrich Jobs (na snímku) z nynější situace nemá radost a bude mít co vysvětlovat vedení v Německu.

Domácnost, která používá plyn pouze na vaření, podle regulátora ušetří zhruba padesátikorunu ročně.

Domácnosti, v nichž se plyn používá pro vaření a ohřívání vody, ušetří asi 370 korun, a ti, kteří plyn využívají i k topení, ušetří asi 1100 korun ročně. Pro majitele rodinných domů, kteří používají plyn na topení, ohřev vody i vaření, může být úspora přes 1800 korun ročně. Cena plynu klesne od října i pro podnikatele, a to v průměru o 5,2 procenta. U kategorie největších odběratelů bude činit pokles 5,4 procenta, u středních odběratelů pět procent a u maloodběratelů 4,8 pct. Malá firma takmůže podle ERÚ ušetřit asi 4100 korun ročně, u největších odběratelů to může být i 12 milionů korun.

Adalší dobrá zpráva - "Pokud nedojde k dramatickému zdražení topných olejů na světových trzích, cena plynu by i pro první čtvrtletí 2007 mohla zůstat na stejné úrovni jako ve čtvrtém čtvrtletí," uvedl Fiřt.

 
 
Reklama