Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelná čerpadla i v Irsku

Irsko a Rakousko jsou další evropské země, které se otevřely firmě PZP. Semechnická společnost je největším výrobcem tepelných čerpadel v Česku a právě o obnovitelné zdroje energie je v zahraničí zájem zejména při výstavbě rodinných domků.

Ekologicky šetrnější

Jak doplnil, například v Irsku má ekologie zelenou. "Občan, který se rozhodne pro obnovitelný zdroj energie, dostane od státu dotaci, která skoro kompletně uhradí pořizovací cenu tepelného čerpadla," prozradil vedoucí pracovník PZP s tím, že největší zájem je o zařízení typu "vzduch-voda".

Na rozdíl od dalších systémů, které odebírají teplo ze země nebo z vody, je zmíněný typ tepelného čerpadla ekologicky ještě šetrnější. "Nenarušuje totiž teplotní ani ekologickou rovnováhu okolí. Tepelná čerpadla jsou schopná pracovat i ve vysokých záporných teplotách, avšak topný faktor je pochopitelně nižší. Na základě dlouhodobého průzkumu jsme přesvědčeni, že v klimatizačních podmínkách převážné části naší republiky představuje tento typ nejvýhodnější řešení," vysvětlil Zeman.

Volná pracovní místa

Semechnická firma nedávno otevřela v areálu bývalého zemědělského družstva v Dobrém nové logistické centrum právě na výrobu tepelných čerpadel. "To nám do budoucna umožní zvýšit výrobu obnovitelných zdrojů energie až dvacetinásobně. To se samozřejmě projeví i v nabídce nových pracovních míst v regionu," dodal člen představenstva.

 
 
Reklama