Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výrobci klimatizací jedou naplno

Zájem o klimatizace pro budovy vzrostl v letošním horkém létě až desetinásobně. Potvrzují to výrobci i prodejci klimatizací, odborníci se ale zatím neshodnou o vlivu na celkovou energetickou situaci.

"Děláme na dvě směny, montuje pro mě dvacet dodavatelských firem a stále poptávku nepokrýváme. Ta je nejméně desetkrát větší než vloni," popisuje situaci Milan Kostečka, majitel firmy Kostečka Group, zastupující japonskou značku Fuji Electric a čínskou Daitsu. Předpokládá, že letos prodá deset tisíc klimatizačních jednotek, nástěnných i mobilních.
"Takový boom byl před deseti lety. Na dovolenou nemyslím. Klíčové je teď zvládnout sklady a logistiku," říká jihočeský podnikatel.

Jak kvůli zákazníkům, tak především kvůli zboží jsou dnes klimatizované nejen hypermarkety, ale i řada malých prodejen. Regulací teploty v interiéru jsou samozřejmě vybaveny i peněžní ústavy, administrativní budovy, sídla a některé provozy firem. Větší obchodní centra mívají chladicí výkon kolem jednoho megawattu. Dvě stovky takových středisek v Česku tak vytíží polovinu bloku jaderné elektrárny Dukovany.
Energetický auditor Pavel Sýkora odhaduje, že v zemi jsou už instalovány statisíce klimatizací a jejich spotřeba přispěla k výpadku proudu 25. července. Podle analytika Jiřího Gavora ale vliv klimatizačních zařízení na spotřebu elektřiny zatím nelze přeceňovat.

 
 
Reklama