Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Napouštění bazénů a problémy vodovodních řadů

Každoroční problém s tlakem vody ve vodovodních řadech a uvolněnými nečistotami vzniká napouštěním bazénů.

Stížnosti lidí na nízký tlak vody mívají v těchto parných dnech jednoduchou příčinu - mnozí si napouštějí své zahradní bazény a slabé vodovodní potrubí nepřipravené na tak intenzívní odběr vody pak nestačí.
"Občas se také uvolňují do potrubí nečistoty a usazeniny. To vše je způsobeno několikanásobným překročením běžných odběrů třeba při napouštění bazénů," potvrdila Právu mluvčí Středočeských vodáren Lenka Kozlová, která ujistila, že uvolněné částice ve vodě nejsou závadné. Tyto problémy podle ní mají například v okolí Stochova či Nového Strašecí a v dalších lokalitách na Kladensku, na Mělnicku i jinde.
Vodárny proto nabádají majitele bazénů, aby si objednali cisternu a nepřidělávali starosti sousedům. "U nás to nevyjde o mnoho dráž než při normálním odběru. Člověk sice zaplatí za dopravu cisterny, ale zase si může odpočítat stočné, které by v případě napouštění bazénu z řadu zaplatil," upozornila Kozlová.
Podle současného ceníku by například za 10 metrů krychlových vody z kohoutku zaplatili lidé zhruba 540 korun, což zahrnuje vodné a stočné. Za stejné množství vody dovezené cisternou do dvaceti kilometrů by zájemce zaplatil 525 korun a za vodu přibližně 300 korun.
Ani na Mladoboleslavsku lidé při napouštění bazénů na variantu s cisternami nepřistoupili, cena je s dopravou 2-3x vyšší.

 
 
Reklama