Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fotovoltaika - nejdynamičtěji se rozvíjející obor na světě

"Žádný jiný obor na světě se nerozvíjí s takovou dynamičností." Druhá česká fotovoltaická konference probíhá v těchto dnech v sálech hotelu Myslivna v Brně.

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek, který převzal záštitu nad touto akcí, vidí v přímé přeměně sluneční energie na elektřinu velkou budoucnost. Poděkoval pořadateli společnosti Czech RE Agency o.p.s. za znovuobnovení konference. První setkání odborníků v tomto nejdynamičtěji se rozvíjejícím oboru na světě se konalo již před 8 lety ve Valašském Meziříčí. "Fotovoltaika bude součástí dotační politiky státu. V rámci nově připravovaného Operačního programu životního prostředí na roky 2007 - 2013, který je v těchto dnech předkládán do vlády bude na OZE vyčleněno 19 mld. Kč. Sluneční energie bude jedním z preferovaných zdrojů"

Dalších cca 10,5 mld. Kč má ve stejných letech plánovacího období na obnovitelné zdroje vyčleněno MPO v rámci Operačního programu průmysl podnikání. Investičně nejnáročnější projekty lze očekávat právě z tohoto oboru.

Celosvětový meziroční nárůst instalovaného výkonu se pohybuje mezi 40-50 %! EPIA (European Photovoltaic Industry Association) podle svého optimističtějšího scénáře předpokládá do roku 2010 celosvětový instalovaný výkon přes 5 000 GW.

V České republice se momentální instalovaný výkon pohybuje těsně pod hranicí 0,6 MW, v roce 2010 by to však již mělo být 30 MW. Zástupci firem zde na konferenci se prezentující, vyjádřili dle zájmu investorů shodu v to, že tato hranice může být i překonána.

Ještě většímu rozvoji fotovoltaiky paradoxně brání její celosvětový boom. Producenti technického křemíku nestačí tuto surovinu vyrábět, což žene ceny této komodity stále nahoru. Za poslední dva roky se díky ní cena panelů zvedla o cca 10 %. Díky novým miliardovým investicím v oblasti výroby křemíku by se ovšem během čtyř let jeho výroba mohla s poptávkou po něm potkat a cena by se dle odborníků měla snížit. Do roku 2010 až o 20 %.

Připomeňme, že díky "zákonu o OZE" má fotovoltaika výkupní cenu 13,2 Kč/kW, což představuje v případě úspěchu a získání jakékoliv byť sebemenší dotace z výše jmenovaných programů návratnost investice pod 10 let.

 
 
Reklama