Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Částečné uvolnění regulace cen tepelné energie

Energetický regulační úřad uvolňuje regulaci ceny dodávek dálkového tepla.

Tuzemské teplárny, které zásobují teplem stovky tisíc domácností, budou mít od příštího roku o něco volnější ruce při zvyšování cen. Energetický regulátor mění pravidla při stanovování cen za dálkové vytápění a částečně omezuje svou kontrolu nad nimi. Úřad stanovuje průměrné ceny dálkového tepla z uhelných a plynových zdrojů. Firmy, které mají levnější zdroje a mohly by lidem dodávat za nižší ceny, se však často snaží uměle zvyšovat náklady, aby se právě na průměrnou cenu dostaly, a měly tak vyšší zisky. Až dosud s nimi o konečných cenách jednal právě regulátor. Od příštího roku si budou muset cenu vyjednat teplárny přímo s odběrateli.

"Tepláren, které mají nižší než stanovenou cenovou úroveň je v tuzemsku zhruba polovina," uvedl místopředseda Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček. Pro zbytek tepláren, které vyrábějí dráže, než je regulátorem stanovená cenová úroveň, bude konečnou částku určovat nadále úřad. "My budeme řešit případné spory o cenu mezi dodavateli a odběrateli.

Pomocí cenových úrovní dochází k částečnému uvolnění regulace nižších cen tepelné energie, ale vzhledem k tomu, že změna způsobu vytápění je pro odběratele finančně a časově náročná, je regulace v teplárenství nadále nutná," doplnil Němeček.

Ceny za dálkové teplo pro příští rok by měl regulátor ohlásit spolu s cenami plynu a elektřiny koncem října. Podle Němečka lze čekat u tepláren využívajících jako zdroj tepla uhlí mírný nárůst, přičemž více stoupnou ceny u uhlí černého. Mírně podraží zřejmě i plyn. Již včera se o zdražování dálkového tepla dozvědělo pětapadesát tisíc domácností v Pardubicích, Hradci Králové a Chrudimi. Elektrárnám Opatovice za teplo zaplatí zhruba o 300 korun více než letošních asi 10 700 korun. "Na zvýšení cen se podepsalo i budování nových záložních zdrojů tepla," řekl mluvčí firmy Pavel Hypius."Záložní zdroje umožní náhradním způsobem zásobovat teplem Hradec Králové, Pardubice a Chrudim v případě výpadku základního zdroje."

 
 
Reklama