Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Účtování spotřeby studené vody

Návrh, aby odběratelem vody byl přímo nájemník tak, jak je tomu například u elektřiny a plynu.

Jirkov - Účtování spotřeby studené vody v Jirkově vyvolává další a další ohlasy. Nespokojenost nevyvolává jen rozhodnutí radních, že pokud rozdíly mezi měřidlem na patě domu a součtu měřidel v bytech budou vyšší než 20%, bude se účtovat spotřeba studené vody v obecních bytech podle počtu obyvatel v bytě. Věc má i další aspekty, jak naznačuje další z jirkovských občanů, který přišel do redakce Deníku Chomutovska tlumočit své stanovisko.

"Naskýtá se otázka, jak bylo rozúčtování prováděno v případech, kdy rozdíly na patě domu a bytech byly menší než dvacet procent," říká Václav Šmejkal z Alešovy ulice.
"Nájemníci se možná domnívají, že bylo prováděno jenom podle bytových měřidel a že zaplatili jenom vodu, kterou prokazatelně spotřebovali. V tom se ale hluboce mýlí. V usnesení Rady města Jirkova č. 355/04 je podrobně popsán způsob rozúčtování, kdy rozdíly jsou menší než dvacet procent."

Podle tohoto usnesení se rozdíly mezi odběrem na patním měřidle a součtu spotřeby na bytových odoměrech rovněž rozpočítávají mezi jednotlivé byty. V. Šmejkal uvádí příklad domu, kde bydlí on sám. V roce 2002 bylo na patním měřidle v Alešově ulici číslo 1506 naměřeno 1,171 m3, ale na měřidlech všech bytů pouze 1,056 m3, tedy rozdíl 10%.
"Tento rozdíl byl pomocí koeficientu připočten ke spotřebě v jednotlivých bytech. Z toho vyplývá, že nájemník platil a platí jakýkoliv rozdíl a ne pouze rozdíl vyšší než dvacet procent," poukazuje na současný stav Václav Šmejkal.

Nespokojený občan rovněž připomněl článek Jana Vošahlíka, který se zabývá tematikou účtování odběru studené vody a vyšel v Deníku Chomutovska 12. června.
"Jeho pisatel stávající situaci nejen oprávněně a věcně kritizuje, ale navrhuje i konkrétní opatření. Zejména zajímavý je jeho návrh na změnu smlouvy se SČVK a odběratelem vody, aby odběratelem vody byl přímo nájemník, tak jak je tomu například u elektřiny a plynu, kde neexistují žádné patní elektroměry nebo plynoměry," míní V. Šmejkal.

"Rozvodné závody i plynárny nájemníkům účtují skutečně odebrané energie. I tyto závody mají jistě určité ztráty, černé odběry plynu i elektřiny v domech. Ty však nikdy nerozúčtovávají mezi nájemníky a nesou je jako riziko podnikání. Proč mají zrovna na vodu doplácet všichni?"

V souvislosti se spotřebou vody mluví město o nezodpovědných občanech, kteří podvodně manipulují s podružnými vodoměry v bytech. To ale podle Šmejkala nemusí být jediný důvod obrovských disproporcí. "V konkrétních případech jde leckdy o čísla tak velká, až se nabízí úvaha, zda takové množství vody vůbec proteklo." říká Šmejkal.

"Ptal jsem se na IZ-Realu, jak je to s odečty na patních vodoměrech." Ty provádí pracovník vlastníka vodovodu, SčVK, a .s. "Na můj dotaz, kdo je u toho za město nebo za správce nemovitostí, jsem dostal odpověď, že nikdo, že je to víceméně otázka důvěry. Jak je to možné, když jde o rozúčtovávání statisícových rozdílů, že to nikdo nekontroluje? Jak si může být majitel bytů jistý, že stavy patních vodoměrů jsou pracovníkem SčVK zapsány správně?"

Václavu Šmejkalovi se rovněž nelíbí, že IZ-Real nemá, jak prý sám zjistil, kopie montážních listů u patních vodoměrů, když při výměně těch bytových je každý nájemník obdrží, a právě tím je zajištěna kontrola uvedených údajů uvedených na vodoměrů zajištěna. "To může vyvolat další otázku: jsou patní vodoměry přesné? Rozdíly mezi spotřebou v bytech a spotřebou účtovanou jsou totiž někdy tak markantní, že zdůvodňovat to pouze černými odběry některých občanů je podle mě vysvětlením nedostatečným."

Závěrem se tento Jirkovák pozastavuje nad argumentací radnice, že instalace podružných bytových vodoměrů není povinností majitele bytů, a hrozbou, že pokud se rozdíly ve spotřebě vody mezi patním vodoměrem a součtem spotřeby vodoměrů bytových se nezmenší, budou bytové vodoměry odmontovány.

"Je to dobře, že je dali, ale vyhrožovat jejich demontáží? To by přece byl krok o dvacet let zpátky. Za pár lidí, kteří domněle kradou, to mají odnéste všichni. A jaký to bude mít efekt? Lidé si řeknou: kašlu na šetření s vodou, stejně mi to rozpočítají, čím víc jí spotřebuji, tím víc mi na ní doplatí sousedé."

 
 
Reklama