Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rodinný bazén - věrný přítel (I)

Ve chvíli, kdy na jaře začne sluníčko intenzivně hřát, pociťujeme v naší "bazénové" projekci zvýšený zájem majitelů zahrad i stavitelů rodinných vilek o rodinné bazény. A kdo z nás by si nepřál mít alespoň kus vlastní vodní plochy na plavání! Zdůrazňovat jeho význam pro zdraví člověka a správný životní styl je už dnes zbytečné. Plavání a vodní sporty patří jednoznačně mezi nejzdravější pohybové aktivity a významným prvkem je i aspekt otužování. Postavit si rodinný bazén u vilky (případně ve vilce) nebo na zahradě u chaty zvyšuje užitnou hodnotu objektu. Vlastní bazén má velký význam i pro bezpečnost koupání dětí - děti jsou pod přímým dohledem rodičů, kteří při tom mohou vykonávat i jinou činnost. Rodinný bazén v sídle podnikatele zvyšuje i jeho prestiž v očích obchodních partnerů.

Rodinný bazén však v dnešní době nemusí představovat pouze luxus pro "horních deset tisíc", může se stát dobrým doplňkem i u střední vrstvy obyvatel a za určitých podmínek i vybavením v méně movitých rodinách. Jaké jsou možnosti a co je dobré neopomenout, když si bazén chcete do rodiny pořídit, bude náplní tohoto našeho seriálu.


1. ROZHODNUTÍ
Rodinná rada se usnesla, že se pořídí bazén. Toto první rozhodnutí by nemělo být jediné. Měla by prvně zaznít: kam, z čeho a za kolik?
Výstavba rodinného bazénu může ale ve svých důsledcích způsobit i poměrně vážné problémy. Pokud pomineme levné malé nafukovací nebo montované bazény, které se postaví na zahrádce pouze na pár letních dní a slouží pouze pro letní osvěžení převážně dětí, jsou stavebně řešené bazény významnými architektonickými prvky interiéru stavby nebo venkovního prostoru okrasné části zahrady a výraznou měrou budou zasahovat do chodu rodiny. Pořídíte si přítele, kterého se jen obtížně budete zbavovat, pokud vám přestane vyhovovat. Bazén jako stavba nepatří k levným součástím bydlení - kromě dosti vysokých investičních nákladů (interiérový bazén může tvořit až několik desítek procent investičních nákladů celé stavby vily), představuje i dlouhodobý útok na peněženku vlastníka po celou dobu vlastnictví. Bazén si vynutí pravidelnou údržbu. Pro bazén je potřebné mít odpovídající zdroj vody, elektrické energie a příp. i tepla pro temperaci.

Nechceme vás hned na začátku strašit. Úkolem tohoto seriálu bude spíše připravit vás na potíže a problémy, se kterými se můžete setkat, vyvarovat vás zbytečných chyb a pokusit se vás dovést k takovému bazénu, který vám bude vyhovovat. Přiblížíme vám ceny na trhu, seznámíme vás i s výší pravděpodobných provozních nákladů. Pokud se pak vše povede, stane se bazén součástí vaší rodiny, vaším věrným přítelem. Zde zapomenete na starosti všedního dne a problémy v práci, vaše děti na pětku z matematiky a hrozící výprask. Uzavíráte-li obchodní smlouvy, u bazénu vše půjde daleko lehčeji. Přibude vám přátel, kteří se jistě rádi přijdou k vám zadarmo vykoupat.


2. VÝBĚR DRUHU A MÍSTA
První rozhodnutí v rodinné radě padlo: pořídíme si vlastní bazén. Druhá otázka "kam?" nás vede k volbě, zda budeme mít bazén na zahradě, příp. zastřešený jednoduchou konstrukcí, nebo se rozhodneme si pořídit bazén pro celoroční využití.

Bazény podle místa:
  • Venkovní (zahradní) sezónní, nezastřešené
  • Venkovní s prodlouženou sezónou, zastřešené
  • Vnitřní, celoročně využitelné
Umísťujeme-li venkovní bazén do prostoru, je vhodné využít plochy po většinu dne osluněné, kolem bazénu je vhodné mít dostatečný prostor pro posezení či ležení koupajících a ne nepodstatným aspektem pro umístění je vzdálenost od znečišťovatelů, tj. od stromů, keřů, komínů apod. Trvale umísťovaný bazén tvoří jeden z architektonických prvků, se kterým už dále nelze hýbat, a proto doporučujeme postupovat uvážlivě a příp. se poradit i s architektem. Z technologického hlediska je potřebné uvažovat, kam bude umístěna potřebná bazénová technologie, aby se zbytečně neprodlužovaly technologické rozvody. Pro umístění bazénu lze využít i takové netradiční prostory, jako je např. střecha garáže, či část ploché střechy objektu. Venkovní bazén bez zákrytu a bez temperace je využitelný průměrně 20 - 25 dní v roce podle místních klimatických poměrů. I když volíme bazén bez zastřešení, je vždy vhodné uvažovat se zakrýváním hladiny po dobu, kdy se v bazénu nikdo nekoupe, aby se vám v bazénu s napadaným listím a pylem z květů nekoupal a netopil hmyz z celého okolí.

Bazény venkovní, zastřešené potřebují pro svůj provoz prostor, kam umístit zastřešení ve chvíli, kdy chcete plavat v odkrytém bazénu, pokud to konstrukce zastřešení umožňuje. Vzhledem k tomu, že většina běžně dostupných zastřešení venkovních rodinných bazénů má vzhled zahradnického skleníku, je nutné při umisťování ještě více uvážit umístění bazénu v prostoru zahrady, aby zastřešení nepůsobilo jako architektonicky rušivý prvek.

Zastřešení rodinného bazénu umožní prodloužení sezóny koupání na cca dvojnásobek a má proto velký význam na využitelnost bazénu.

Výškově vzhledem k terénu můžeme mít bazény (viz obrázky):

a) Umístěné celou konstrukcí nad terénem
- toto řešení se používá převážně u bazénů mobilních či demontovatelných, malých, kruhových rozměrů s malou hloubkou vody. Bazén se před sezónou postaví a na zimu vypouští a demontuje.



b) Polozapuštěné konstrukce
- platí též pro menší bazény kruhového rozměru, ale umístěné na stálém stanovišti. Toto řešení zlevňuje výstavbu o menší rozsah zemních prací a zabraňuje splachu z terénu při deštích do bazénu.



c) Celozapuštěné bazény
- montované i atypické betonované konstrukce. Řešení není vhodné pouze pro nafukovací a jiné přenosné bazény.



Většina budovaných zahradních bazénů jsou typizované výrobky - montované z dílů nebo přivezené na místo vcelku a usazené na předem připravené místo. Montáž doporučujeme nechat provést firmu, od které je bazén zakoupen už z důvodu platných záruk. Zájemci o atypický tvar nebo bazén "na celý život" si nechají postavit bazén jako stavební dílo z betonu, prefabrikátu nebo v celonerezovém provedení.

Bazény celoroční, vnitřní, umístěné ve vile nebo v rodinném domku tvoří jeden z hlavních stavebních prvků při řešení koncepce celého objektu. Oproti řešení zahradních bazénů musí mít již při návrhu domu své umístění a je prakticky nereálná dodatečná vestavba do objektu (dodatečná realizace je možná pouze přístavbou "bazénového křídla" k domu). Rozhodnutí mít v domě bazén ovlivňuje další profese při návrhu objektu - topení včetně ohřevu bazénové vody, dimenze elektriky, větrání objektu včetně odvlhčení, hydroizolace a zvláště statika objektu vzhledem k poměrně velkému zatížení bazénu na okolní konstrukce nebo na základy. Pro vnitřní bazény jsou zcela nevhodné přenosné konstrukce nebo montované bazény s malou životností. Nejvhodnější jsou bazény z betonu nebo nerezu.


V dalším dílu seriálu o rodinných bazénech (v pátek 14.6.):
PŘÍPRAVNÉ PRÁCE K VÝSTAVBĚ

 
 
Reklama